Paina Enter hakeaksesi.

Blog image

Unelmana täysin esteetön koti

Kyllä, saatte sanoa sen ääneen ihan vapaasti; ”Minähän sanoin!”.  

Olemme asuneet kodissamme nyt neljä vuotta. Kodissa, jossa on neljä makuuhuonetta, joista yhdessä Isimies tekee töitä, yhdessä leikitään lasten kanssa ja kahdessa nukutaan. Kodissa, jossa on viihtyisä, toki hieman pientä fiksausta ja nuorennusleikkausta kaipaava keittiö, ja paljon kaappitilaa purkeille ja purnukoille. Iso tilava kodinhoitohuone, ihana sauna, jossa on muotoillut lauteet, vuolukivinen seinä ja sellaisia hauskoja upotettuja pikkulamppuja lauteissa – ihana!  Niin ja iso terassi ja kiva, sopivan kokoinen piha. Kotimme on paikka, jossa on hyvä elää ja paikka, jota voi sanoa oikeasti kodiksi, koska siltä se tuntuu. On kuitenkin yksi juttu, jonka moni varmasti arvaa jo. Kyllä, talossamme on kaksi kerrosta ja nyt mietin kuka idiootti ostaa kaksikerroksisen talon, vaikka on pyörätuolissa. No minäpä hyvinkin!

Neljä vuotta sitten kelatessani sisään tulevan kotimme ovesta, en nähnyt ongelmana jo eteisessä vastaan tulleita portaita yläkertaan. Hihkuin mieheni mukaan jo eteisessä onnesta ennen, kun näyttö oli kunnolla edes alkanut (luonnollisesti näkemättä yläkertaa…) ja olisin ollut valmis paiskaaman kiinteistövälittäjän kanssa kättä ja allekirjoittamaan kauppakirjat saman tien – en tunnusta, tietenkään! Nyt kuitenkin neljän vuoden jälkeen on tullut aika myöntää nöyrästi, ettei jokailtainen hissittely yläkertaan kohta kasikuinen vauva sylissä ole sitä, mitä kodiltani haluan – haluan täysin esteettömän kodin! Sen ei pitäisi olla paljon vaadittu, vai onko?

Onneksi en ole ajatusteni kanssa yksin, vaan nyt puhutaan meidän haaveesta; meidän näköisen ja meille kaikille sopivan kodin rakentamisesta. Oikeastaan Isimies oli se, joka sanoi sen ensimmäisenä ääneen ja minä katsoin häntä järkyttynyt ilme kasvoillani kerrankin täysin sanattomana. Ensimmäinen ajatus oli ehdoton ei. Ei missään nimessä, ei meistä olisi siihen! Sitten hetken (muutaman viikon) asiaa kypsyteltyäni, yritin alkaa ajatella asian hyviä puolia ja yllätin itseni hieman myös haaveilemassa – olisihan se ihanaa, täysin esteetön koti! Niin moni rakentaa, tai meidän tapauksessa rakennuttaa, unelmakotinsa ilman avioeroa tai perheen konkurssia, joten miksipä me emme pystyisi siihen? Haaveemme täysin esteettömästä kodista on edennyt hiljalleen pohjapiirrokseen, jonka teimme Isimiehen kanssa tietokoneella leikkaa-liimaa-tekniikalla eri talovalmistajien valmiita pohjakuvia yhdistäen. Pohjapiirros ei ole siis ammattimaisuutta nähnytkään, mutta siitä on hyvä lähteä suunnittelemaan täysin esteetöntä kotia perheellemme ammattilaisen kanssa ehkä joskus tulevaisuudessa. Tällä haaveella ei ole kiire eikä takarajaa. L-murun vauvavuosi pyhitetään hänelle tässä kodissa, jossa meillä on yläkerrasta ja satunnaisesti rikkoutuvasta hissistä huolimatta kuitekin todella hyvä asua ja elää.

Miltä sitten meidän esteetön ja toivottavasti myös kaunis kotimme näyttäisi – siis ihan meidän yhteisissä haaveissa? Uudessa kodissa olisi paljon isoa ikkunapinta-alaa, tilava toimiva keittiö, olohuone, jonka keskipisteenä olisi takka ja ehdottomasti arkiolohuone, jossa viettäisimme perheenä aikaa elokuvia katsellen ja pelaten. Molemmilla lapsilla olisi tietenkin omat huoneet ja meidän makuuhuoneessa pyörätuolille sopiva walk in closet sekä mahdollisesti myös oma vessa ja suihku. Niin ja kylpyamme! Kodin yleisilme olisi hieman modernimpi kuin nykyisemme, mutta mustavalkoinen, lähes kliinisen alastomaksi pelkistetty sisustus ei ole meidän juttu. Miehen toiveesta unelmiemme koti rakennettaisiin hirrestä ja siinä olisi erillinen saunarakennus ehdottomasti puusaunalla. Niin ja tämä ei varmaan tule kenellekään yllätyksenä; talo rakennettaisiin yhteen tasoon!  
Uuden kodin rakentaminen sisältää isoja asioita ja paljon mietittävää. Haaveethan kertovat elämästä ja me elämme, ja katsomme rauhassa mihin se meidät vielä viekään!

 

Selina

 

Haaveiletko sinäkin oman kodin rakentamisesta?
Ps. Olen seurannut pitkään Esteetön ja kaunis koti -blogia, jossa toteutetaan lapsiperheen kotihaavetta esteettömyyden kulkiessa saumattomasti mukana. Tästä kodista on tulossa niin kaunis, erittäin toimiva ja siis aivan I-HA-NA, enkä malta odottaa sen valmistumista!

http://kunaitikelaa.blogspot.fi/

Comments

Leave a Comment