Paina Enter hakeaksesi.

Blog image

Opetellaan lukemaan.

Osasinkin jo odottaa meidän perheeseen oppimisen tavutus -vaihetta, mutta se pääsi yllättämään, että tämä on tuolla meidän neljävuotiaalla eikä tuolla eskarilaisella. Ehkä Herra Eskari on jo niin osaava, ettei hän jaksa juurikaan innostua tavutuksista – ellei siitä sitten tee poikien välillä pientä kisaa tai muuten mukavaa ajanvietettä. Jostain syystä en ole osannut ajatella, että lapsi oppii puheensa kautta tavuttamisen lähes itsestään. Tai ainakin meillä pojat ovat oppineet. Osaavat mielestäni yllättävän vaikeitakin sanoja tavuttaa (vaikeaksi luen esim. sanan kaiutin) ja antavat tavujen lennellä useasti ja isolla äänellä.

tavutus tavu keskiviikko lukeminen lapsi

Yllättävää tässä on myös se, että D ei pelkästään tavuta sanoja vaan hän myös osaa kertoa montako tavua tietyssä sanassa on. Yhtenä päivänä istuin keittiössä ja kuulin kuinka pojat keskustelivat tavuista ja sanoista olohuoneessa. D kertoi veljelleen tietävänsä, että keskiviikossa on neljä tavua. Höristin korvia ja tietysti laskin heti mielessäni keskiviikon tavut. Ihan oikein poika laski, mutta ajattelin, että pakkohan sen on olla oppinut tuo päiväkodista ja toistaa vaan ulkomuistista asioita. Päätin testata poikaa, enkä todellakaan aloittanut helposta: ”Kuinka monta tavua on sanassa kuorma-auto”? Poika otti käden nyrkissä eteensä ja aloitti sormien pystyyn nostamisen aina kun sanoi uuden tavun: ”KUOR-MA-AU-TO.. neljä”! Hah, aivan oikein! Kysyin vielä useammankin pojalta ja aina hän osasi antaa oikean vastauksen.

Eihän noilta lapsilta ole enää mikään salassa, kun osaavat varmaan kohta jo kummatkin lukeakin 😉

Comments

Leave a Comment