Paina Enter hakeaksesi.

Blog image

Uuden ajan virastotalo – Suomi.fi

Tämän viikon yhtenä teemana on itseoikeutetusti Suomi, siksi onkin mahtavaa päästä kertomaan teille täysin uudesta palvelusta, jonka lanseerauksessa Perheblogit on mukana viemässä tietoa etenkin lapsiperheisiin. Suomi.fi -verkkopalvelu on uuden ajan virastotalo. Saman katon alta löytyvät esimerkiksi Kela, Verohallinto, kaupungit, sosiaalipalvelut, Trafi… Nimensä mukaisesti se on vähän kuin Suomi pienoiskoossa.

Suomi.fi
Oma leipätyöni on vahvasti digitalisoituvassa suuressa firmassa, jossa erilaiset digitaaliset palvelut ja sähköiset asioinnit ovat hyvin pitkälle vietyjä. Olen todellakin suuri digitaalisten palveluiden kannattaja. Suurin syy tähän on se, että mulla ei yksinkertaisesti olisi aikaa juosta erilaisissa virastoissa hakemassa uutta verokorttia, täyttämässä kaavakkeita tai vaikka rekisteröimässä uutta autoa omiin nimiini. Itse arvostan sähköisten palveluiden kehittymistä ja etenkin työni takia asia on lähellä sydäntäni. Digitalisoituminen on hyvä asia, on hyvä että kaikille löytyy vaihtoehtoja, jotka parhaiten sopivat omaan elämäntilanteeseen. Luulen, etten ole ainoa kiireinen ihminen nykymaailmassa. Uskon, että aika moni muukin mieluiten hoitaa asiat kotisohvalta käsin.

Suomi.fi

Suomi.fi
Nyt pystyn hoitamaan lähes minkä tahansa asian kotisohvalla, työmatkalla tai vaikka kahvitauolla. Yhdellä kirjautumisella pääsen sujuvasti katsomaan omia tietojani Suomi.fi-verkkopalvelussa ja siirtymään eri viranomaisen asiointipalvelusta toiseen, eikä muuten tarvitse kuluttaa monia niitä ah niin arvokkaita verkkopankkitunnuksia. Kirjautumaan pääsee myös mobiilivarmenteella ja kansalaisvarmenteella.

Yhdellä kertaa oikea vastaus elämäntilanteiden muutoksiin

Miten haetaan äitiysrahaa? 
Miten päivähoitopaikkaa haetaan? 
Mihin tukiin olen oikeutettu? 
Kuinka paljon opiskelija voi tienata?


Esimerkiksi tällaisilla hakusanoilla olen itse hakenut tietoa aikoinaan Googlesta. Kun tulin raskaaksi, kaveripiirissäni ei ollut kovin montaa äitiä tai isää, joten minulla ei ollut kovin montaa henkilöä joilta kysyä neuvoa asioissa. Jouduin siis usein turvautumaan juuri Googleen. Tietojen poiminta eri lähteistä on aika hankalaa ja aikaa vievää. Jouduin pohtimaan mikä on luotettavaa tietoa ja mikä taas ei? Itse tykkäsin Suomi.fi -verkkopalvelusta siksikin, että sieltä löytyy kootusti selkeä vastaus moniin eri elämäntilanteisiin: lapsen saaminen, neuvolapalvelut, päivähoidon aloittaminen, eskari, koulumaailma, yrityksen perustaminen, läheisen kuolema ja moni muu. Ja tärkeintä on toki se, että voin luottaa tiedon olevan täyttä faktaa.

On helpompaa löytää tarvittava ja relevantti tieto, kun se on koottu yhdelle sivustolle, mistä muutamalla klikkauksella löytää tiedon mitä oli etsimässä. 

Itseäni alkoi heti kiinnostaa tuo yrityksen perustaminen, sillä olen harkinnut sitä aina välillä näiden blogijuttujen ja muiden sivuduunien taki. Se on kuitenkin tuntunut todella hankalalta, enkä ole jaksanut etsiä siitä kummemmin tietoa. Jatkossa tieto on saatavilla yhdeltä sivustolta helposti, erikseen luodun Yrityksen perustamispolun avulla. Virallisesti yrittäjille ja yrityksille suunnattu osio avataan Suomi.fi-verkkopalvelussa 9.1.2018, mutta jo nyt monia yrittäjyyttä koskevia tietoja on julkaistu verkkopalvelussa beta-versiona.

Suomi.fi

Mikä olisi paras yritysmuoto? Kannattaako yrityksen perustaminen, vai olisiko jokin muu vaihtoehto parempi minulle? Miten yritys ylipäätään perustetaan? Esimerkiksi näihin kysymyksiin itse löysin vastauksen helposti ja ymmärrettävästi – ei siis kapulakieltä tai jargoniaa. Minäkin ymmärsin! Koko Suomi.fi -verkkopalvelusta onkin juuri haluttu karsia kaikki kapulakieliset lakitekstit pois, jotta ihan tavallinen suomalainen ymmärtää helposti eri asiat. Nyt ajattelen taas hieman selkeämmin siitä, kannataako yritys perustaa vai ei!

Tiedot eivät lopu pelkästään yrityksen perustamiseen, sillä sivuilta löytyy ihan oma osionsa yrittäjille. Sieltä löytyy apua esimerkiksi työntekijän palkkaamiseen, velvollisuuksista ja liikennetoiminnan kehittämiseen. Voisin siis luottaa, että yrityksen perustamisen jälkeenkin saisin tietoa luotettavasti ja helposti. Varsinkin aloittelevalle ja kokemattomalle yrittäjälle Suomi.fi olisi hyvä tietopankki, mutta miksi ei myös konkarillekin.

Varaudu ennen kuin on myöhäistä

Tässä yhteydessä en voi olla kirjoittamatta tästä, sillä seuraava juttu koskettaa itseäni lähes joka päivä omassa työssäni: sinä et elä ikuisesti, puoliso ei elä ikuisesti, vanhemmat ei elä ikuisesti. Nuorikin ihminen voi sairastua niin että omien asioiden hoito hankaloituu, siinä kohtaa asioiden hoitamista helpottaa yksi asia: valtuutus! En voi tarpeeksi korostaa sitä miten tärkeää on, että jokaisella ihmisellä on yksi henkilö joka voi tarvittaessa hoitaa asioitasi, jos et siihen itse kykene. Ennen kuin on liian myöhäistä: valtuuta! Tulevaisuudessa Suomi.fi -verkkopalvelun kautta voikin valtuuttaa näppärästi toisen hoitamaan omia asioitani sähköisissä kanavissa. Voit itse valita, mihin asiaan haluat toisen valtuuttaa ja mille ajanjaksolle moneen paikkaan kerralla, iso peukku! Ensi vuonna mukaan on tulossa myös mahdollisuus valtuuttaa toinen asioimaan palvelutiskillä, kuten apteekissa.

Suomi.fi
***

Ylipäätään Suomi.fi verkkopalvelu on vasta alkumatkallaan, sillä se kehittyy koko ajan. Verkostoon tulee uusia tahoja ja entistä useamman tahon asiointi onnistuu sitä kautta.  Olen mielelläni mukana tuomassa tätä palvelua teille julki, sillä se tuo helpotusta itselleni sekä varmasti monelle teistä.

Mikä sinun mielestäsi oli Suomi.fi hyödyllisintä antia?
Käytätkö sähköisiä palveluita?

Yhteistyössä Perheblogit.fi ja Suomi.fi:n kanssa

http://ihanvaantavismutsi.blogspot.fi/

Comments

Leave a Comment